De antwoorden
op al jouw vragen

F.A.Q.

Algemeen

Yes, you can. We have created an English translation of this FAQ. You can find the file on the download page.

OTTHO 1 heeft 144 appartementen, OTTHO 2 79 appartementen en OTTHO 3 104 appartementen.

Huren is zorgeloos en luxe. Je weet namelijk waar je financieel aan toe bent. Je hebt vaste maandlasten en geen uitgaven voor groot onderhoud. En het risico van waardevermindering van de woning ligt bij de verhuurder. Ook is huren flexibel. Je huurt een woning namelijk voor minimaal 1 jaar en na dat eerste jaar is de huurovereenkomst opzegbaar per eerste van de volgende maand, met 1 maand opzegtermijn.
Daarnaast geniet je van een moderne duurzame woning met een moderne badkamer, keuken met kwalitatieve apparatuur en lage energielasten. Zonder daar zelf investeringen voor te doen. Is er eens iets stuk en is er een reparatie noodzakelijk? Dan staan wij voor je klaar!

Start met het inschrijven via de website om je interesse kenbaar maken. Zodra de verhuur start wordt je uitgenodigd om je inschrijfformulier compleet te maken en je voorkeuren op te geven. Je wordt automatisch door het inschrijfmodule geleid en zie je vanzelf welke stappen je moet nemen en welke gegevens je moet aanleveren.

Naast de huurprijs van de woning heb je als huurder nog overige vaste kosten, zoals servicekosten, gemeentelijke heffingen, water, warmte en elektra. Indien van toepassing zijn er kosten verbonden aan de huur van een parkeerplaats.

Naast de huurprijs betaal je in OTTHO ook servicekosten voor onder andere het onderhoud en schoonhouden van de gemeenschappelijke ruimten en de eventueel gehuurder parkeerplaats danwel stalling voor de motor/scooter in de garage.

Wanneer één van de hoofdbewoners bij zijn/haar werkgever een tijdelijk contract heeft, is het noodzakelijk 2 maanden waarborgsom te betalen. Ook ZZP’ers dienen een borg van 2 maanden te betalen. De gevraagde waarborgsom kan afwijken naar aanleiding van de aangeleverde documenten. De waarborgsom krijg je terug wanneer je conform afspraak en zonder huurachterstand de woning oplevert bij einde van de huurperiode. Ook kan er tussentijds een verzoek worden ingedeeld voor het (gedeeltelijk) terugbetalen van de waarborgsom naar aanleiding van veranderingen in jouw persoonlijke situatie. Heb je een specifieke werksituatie waar je meer over wil weten? Neem dan contact op met de verhuurmakelaar van OTTHO.

De eventuele waarborgsom moet je betalen vóór sleuteloverdracht.

Op de homepage van deze website is een planning weergegeven waarop staat aangegeven wanneer (ongeveer) de woningen worden opgeleverd. Naar verwachting worden de woningen in het najaar van 2024 opgeleverd.

Echter kan het oplevermoment door omstandigheden verzet worden, zoals bijvoorbeeld door het later aangeleverd krijgen van de bouwmaterialen of later aanleggen van de elektravoorzieningen door de gemeente. Een eerdere oplevering is natuurlijk ook mogelijk. Wij houden dit goed voor jou in de gaten en wanneer je bij ons een woning wilt huren en informeren wij je uiteraard tijdig over de sleuteloverdracht. Houd hier dus alsjeblieft rekening mee wanneer je van je huidige woning de huur opzegt of deze verkoopt.

a.s.r. real estate is de vastgoedmanager van de huurwoningen in Ottho. a.s.r real estate beheert de woningen namens het ASR Dutch Core Residential Fund. Kijk voor meer informatie over a.s.r. real estate hier.

Huurvoorwaarden & inkomensvereisten

Om een woning te huren is het belangrijk dat je iedere maand de huur kunt betalen. Daarom zijn er huurvoorwaarden met inkomenscriteria opgesteld. Je leest hier meer over in het document 'huurvoorwaarden'. Dit document staat op de downloadpagina.

Je huurt voor minimaal één jaar vanaf de ingangsdatum van de huurovereenkomst. De overeenkomst wordt stilzwijgend verlengd naar een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. De opzegtermijn bedraagt één volle kalendermaand.

De personen die als huurder in het huurcontract vermeld staan, mogen in de huurwoning wonen.

Wij verhuren niet aan studenten, tenzij je voldoet aan de huurvoorwaarden en inkomensvereisten. Er mogen niet meer dan twee huurders op een adres ingeschreven staan.

Als ondernemer kan je een woning huren als je minimaal 2 jaar een eigen onderneming hebt en aan de huurvoorwaarden en inkomenscriteria voldoet. Er wordt gevraagd om de jaarrekening van een afgesloten boekjaar, opgemaakt door een accountant of administratiekantoor. Het resultaat (netto winst voor belasting) wordt gehanteerd als je jaarinkomen. Het gemiddelde van de netto winst uit de bedrijfsvoering over meerdere jaren wordt als bruto inkomen gehanteerd. Als ondernemer moet je direct na het sluiten van de huurovereenkomst een waarborgsom van 2 maanden kale huur tezamen met de eerste maand huur betalen middels een IDEALverzoek.

Indien je een tijdelijk dienstverband hebt (korter dan een jaar), kun je in beginsel geen woning huren bij a.s.r. real estate. We kunnen wel bekijken óf en onder welke voorwaarden verhuur eventueel wel wordt toegestaan. Neem hiervoor contact op met de verhuurder.

Het is in OTTHO niet mogelijk om met een vriend(in), broer of zus samen een woning te huren. Je kunt niet met een ander gezinslid dan je partner een woning huren. Wij verhuren alleen aan alleenstaanden, gezinnen of partners met een duurzame relatie. 

a.s.r. real estate heeft nieuwbouwprojecten waar huren met een vriend(in), broer of zus wél mogelijk is. Deze woningen heten Friendswoningen. 

a.s.r. real estate heeft de ambitie om bij te dragen aan goede en voldoende huisvesting van 55+'ers en de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. In OTTHO zal a.s.r. real estate bij de toewijzing van de vrije sector huurwoningen de leeftijdsgroep 55+ voorrang verlenen.

Voor het berekenen van jouw bruto jaarinkomen ga je uit van je maandinkomen x 12, tel daarbij de eventuele vaste toeslagen zoals vakantiegeld of een vaste dertiende maand bij op.

Op de inkomensverklaring van de Belastingdienst staat het totaal van je jaarinkomen vermeld. Upload daarbij alle werkgeversverklaringen en loonstroken.

Wanneer je eigen vermogen hebt en dit van belang is om mee te tellen, dan rekenen wij 5% van het vermogen mee als inkomen boven op het overige jaarinkomen. Dit geldt voor de kandidaten die jonger zijn dan 55 jaar. Voor 55+'ers wordt 10% gehanteerd. Naast het eigen vermogen moet er ook een vast inkomen zijn.

Het is niet toegestaan om een woning te huren met garantstelling van iemand die niet woonachtig is in de woning en waarmee je geen duurzaam huishouden voert.

In en om de woning

Er wordt warmte geleverd van het stadswarmtenet via Vattenfall. De temperatuur kun je regelen door middel van een thermostaat. De slaapkamer(s) zijn regelbaar middels een eigen ruimtethermostaat. In de badkamer is voor extra comfort een elektrische radiator geplaatst. De huurders sluiten zelf een leveringsovereenkomst af met Vattenfall, de leverancier van warmte. 

In de appartementen van OTTHO komt een warmteterugwinningsventilatie (WTW). Dit ventilatiesysteem zorg ervoor dat in de woning de lucht wordt gefilterd en er altijd een gezond binnenklimaat in de woning heerst. Verse lucht wordt van buiten naar binnen aangezogen. De oude lucht wordt via een ander circuit van binnen naar buiten getransporteerd. Ook gebruikt de WTW-installatie de warmte van de af te voeren lucht voor het opwarmen van de aan te voeren lucht. Dit zorgt voor een gunstig effect op het energieverbruik en wooncomfort.  

De woningen hebben een luxe afgewerkte keuken met een combimagnetron, inductiekookplaat, koel-vriescombinatie, afzuigkap en vaatwasser van ATAG. In de interactieve woningzoeker kun je ten tijde van de start verhuur zien welke keuken er geplaatst is. Dit zie je in het document 'keukenleaflet'. Let op: er zit een verschil in de oplevering van de keuken in de vrije sector, middenhuur en sociaal.

De badkamer heeft een luxe afwerking met een wastafel, douche met glazen douchewand en een elektrische designradiator. In sommige appartementen heeft de douche ook een draaideur. Op de verhuurtekeningen staat aangegeven welke appartementen dat zijn. Op deze tekeningen staan ook de exacte afmetingen van de badkamer.

Alle woningen hebben wij al voorzien van een keuken met inbouwapparatuur (er zit een verschil in vrije sector, middenhuur en sociaal) en een badkamer met modern sanitair. Het is niet mogelijk hier persoonlijke keuzes te maken.

Het is niet toegestaan de indeling van de woning te wijzigen.

Vrije sector: De wanden in de woning zijn voorzien van wit scanbehang met sauswerk (exclusief binnenwand meterkast). De wanden worden opgeleverd met een plint.

Middenhuur en sociaal: De wanden in de woning zijn wit afgewerkt en sausklaar (exclusief binnenwand meterkast). De wanden worden opgeleverd met een plint. 

Alle woningen: De wanden van het toilet zijn betegeld tot een hoogte van circa 1200 mm boven de vloer. Daarboven zit spuitwerk. De wanden van de badkamer zijn betegeld tot aan het plafond. De plafonds zijn voorzien van spuitwerk (exclusief plafond meterkast).

In de hal, woonkamer, keuken en slaapkamer komt een laminaatvloer. De laminaatvloer is West-Vlaanderen in de kleur Vuerne. De planken zijn 19,2 cm breed.
De laminaatvloer en bijbehorende plinten zijn onderdeel van de woning. De vloer en de plinten mogen niet verwijderd worden.

Je mag de binnenkant van de woning naar jouw eigen smaak inrichten. Dus je mag de wanden een eigen (lichte) kleur geven. Houd er wel rekening dat wanneer je ooit besluit de woning te verlaten, je deze in de oorspronkelijke staat moet terugbrengen. Het is niet toegestaan om te boren in tegelwerk en vloeren.

Iedere woning heeft een technische ruimte/bergruimte in de woning. Bekijk hiervoor de verhuurtekeningen.

De huurappartementen hebben geen eigen berging buiten de woning.

De appartementen beschikken over een videofoon intercominstallatie (spreek-luisterverbinding inclusief beeldcamera). 

In elke woning zijn er standaard rookmelders aanwezig.

Op het (platte) dak van OTTHO komen zonnepanelen die zonne-energie omzetten in electriciteit. Deze panelen zijn per gebouw aangesloten op de algemene voorzieningen de gebruikt wordt voor stroom voor liften, verlichting in gangen, automatische deuren etc. Hierdoor zijn de servicekosten lager dan zonder de zonnepanelen.

De Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) zegt iets over het verbruik van energie van een gebouw. Hoe energiezuiniger een gebouw, hoe lager de EPC-waarde. Voor alle woningen in OTTHO is de EPC niet hoger dan 0,2 en dat is laag voor een groot woongebouw als OTTHO.

De bewoners die ook een parkeerplaats en/of stallingsruimte voor motor of scooter huren hebben een parkeerplaats in de garage onder de daktuin. De ingang van deze parkeergarage is, via de hellingbaan, aan de noordzijde van het gebouw of via het entreepaviljoen van OTTHO 2 en 3. De maximale doorrijhoogte van de garage is 210 cm. 

Bewoners van het OTTHO 1 kunnen hun fiets stallen in de gezamenlijke fietsenstalling op de begane grond van het woongebouw. De stalling is via de fietsenentree aan de noordzijde aan de Plesmanlaan te bereiken. Ook op de verdieping bevinden zich nog plekken, deze is toegankelijk via de hellingbaan. Zonder fiets kunnen de bewoners de fietsenstalling bereiken via de algemene ruimtes in het gebouw op de begane grond. De gezamenlijke fietsenstalling wordt voorzien van 15 afsluitbare laadpunten voor elektrische fietsen. 
Bewoners van het OTTHO 2 en 3 kunnen hun fiets stallen in de fietsenstalling onder deze gebouwen. Deze is door dezelfde afsluitbare deur aan de noordzijde van het gebouw bereikbaar. Ook kunnen de bewoners zonder fiets de fietsenstalling bereiken via de liften in OTTHO 2 en 3.

In Ottho is geen aparte ruimte gereserveerd voor scootmobielen.

OTTHO 1, 2 en 3 hebben ieder 2 liften waarvan telkens 1 brandweerlift. De doorgang van de deur is 90 x 230 cm. Van binnen is de lift 110 cm breed, 210 cm lang en 230 cm hoog. Alle liften kunnen een maximum gewicht van 1.000 kg vervoeren. 

Ja, er bevindt zich een Mypup pakketkast in de entree van OTTHO 1 en in het entreepaviljoen van OTTHO 2 & 3. Meer informatie over MyPup staat hier.

Als dit niet reeds aanwezig is, kan je na de sleuteloverdracht contact opnemen met a.s.r. of dit mogelijk is. 

Rondom het project OTTHO worden diverse groenvoorzieningen aangebracht. Bovenop de parkeergarage is een daktuin gerealiseerd. 

Alle huurders van OTTHO hebben recht op het gebruik van deze gemeenschappelijke binnentuin. Ook huurders van de naastgelegen huurwoningen van Rochdale mogen en kunnen deze tuin gebruiken.

Ja, deze bevindt zich achter de entree van OTTHO I op de begane grond. In de huiskamer kun je bijvoorbeeld werken en je buren ontmoeten. Een communitymanager beheert en organiseert deze gemeenschappelijke huiskamer.

De communitymanager beheert en organiseert de gemeenschappelijke huiskamer. Daarnaast organiseert de communitymanager events en kleine 'get-togethers'. Ook stimuleert de communitymanager bewonersinitiatieven om zo bewoners met elkaar te verbinden.

De servicemanager houdt onder andere het terrein en de woongebouwen van Ottho schoon en veilig, ziet toe op het huishoudelijk reglement, voert kleine reparaties en werkzaamheden uit op het terrein. 

Inschrijven

Wij streven er naar het verhuurproces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Door het digitaal verwerken van jouw gegevens kunnen wij je sneller en efficiënter van dienst zijn. Zelf kan je alles vanuit huis organiseren. Vanzelfsprekend staan we je ook graag persoonlijk te woord en helpen wij jou, zowel digitaal als persoonlijk.

Je hoeft geen inschrijfkosten of bemiddelingskosten te betalen. Na het ondertekenen van de huurovereenkomst moet je de eerste maand huur en de eventuele waarborgsom overmaken via een iDeal betaalverzoek. Een waarborgsom wordt alleen gevraagd als je zelfstandig ondernemer bent, voor bepaalde tijd in loondienst bent of in het geval van afwijkende situaties.

In overeenstemming met de geldende wettelijke verplichtingen verwerken we verwerken je persoonsgegevens om aan onze verplichting als verhuurder te kunnen voldoen. Meer weten? Lees dan ons privacy statement op deze website.

Indien je zelf persoonlijke documenten moet uploaden, verzoeken wij je alle documenten 'KOPIE plus d.d. [huidige datum] t.b.v. huurwoning [naam project]' te vermelden. Haal tevens jouw BSN-nummer op alle documenten weg (loonstroken, jaaropgaven, uittreksel inkomensbelasting, etc.). We vragen je alleen documenten toe te sturen die op jouw werk- en woonsituatie van toepassing zijn. Je kunt alleen PDF, PNG en JPG bestanden uploaden met een maximale grootte van 32MB. Zorg voor duidelijk leesbare PDF bestanden. Indien een document uit meerdere pagina’s bestaat, voeg deze dan samen tot één PDF. Het aanleveren van documenten via e-mail of hard-copy per post is helaas niet mogelijk.

Het Burgerservicenummer (BSN) is een uniek persoonsnummer dat in de eerste plaats bedoeld is voor het contact tussen burgers en de overheid. Organisaties buiten de overheid mogen het BSN alleen gebruiken als dat wettelijk is bepaald. Met het BSN kan gemakkelijk een koppeling worden gemaakt tussen informatie uit verschillende bestanden. Onzorgvuldig gebruik van het BSN brengt daarom privacy risico's met zich mee. Bijvoorbeeld misbruik van persoonsgegevens en identiteitsfraude. Zorg er dus voor dat je jouw BSN onleesbaar maakt. Zo voorkom je onnodige verspreiding van je BSN.

Om je inschrijving voor een huurwoning te controleren, maken wij gebruik van de App MyQii. Dit is een online omgeving waar je veilig jouw persoonsgegevens verzamelt. Denk aan gegevens van de Belastingdienst, Mijn Overheid en het UWV. Wij bekijken je gegevens om te zien of je aan de huurvoorwaarden voldoet voor het huren van een appartement. Lees meer hierover in het document 'Huurvoorwaarden' bij de downloads op de website. 

MyQii is kosteloos voor jou als woningzoekende. Download de App MyQii gratis via Google Play Store of Apple Store.

MyQii heeft passende technische en organisatorische maatregelen genomen om jouw (persoons)gegevens te beveiligen tegen verlies of enige vorm van onrechtmatige verwerking. Wil je meer weten over deze maatregelen? Lees hier meer over in de privacyverklaring van MyQii.

Ben je zelfstandig ondernemer en heb je de afgelopen twee jaar Belastingaangifte gedaan? Dan kan je MyQii ook gebruiken voor het inschrijven voor een woning. Bestaat je onderneming korter dan 2 jaar bestaat, maar het voldoet je inkomen wel? Neem dan contact op met de verhuurmakelaar.

Voor inschrijven met de app MyQii moet je in het bezit zijn van een DigiD. Bezit je deze niet? Vraag deze dan aan. Lees hier meer informatie over het aanvragen van een DigiD vanuit Nederland. Ben je woonachtig buiten Nederland? Lees hier hoe het aanvragen van een DigiD dan in zijn werk gaat.

Voor het inschrijven met de app MyQii moet je in het bezit zijn van een DigiD. Bezit je deze niet en ben je een expat? Lees hier hoe je als expat een DigiD kunt aanvragen.

Het is mogelijk om ter voorbereiding alvast de App te downloaden via de Apple App store of Google Play, maar inloggen in MyQii kan pas nadat de verhuur is gestart. Het online inschrijfformulier op de website van het project toont vanaf dat moment de activatiecode waarmee je kunt inloggen in MyQii.

De MyQii-app is alleen beschikbaar in de Nederlandse App store of Google Play store. In de instellingen van de App store of Google Play store kun je het land of de regio wijzigen. Let op dat het wijzigen van deze instellingen tot meerdere werkdagen kan duren. Lees hier de uitleg van Qii.

Deze pagina van Qii legt uit welke stappen je moet doorlopen in de app (Click here for an explanation in English). Klik hier voor de meest gestelde vragen en mogelijke oplossingen. Of neem contact op via het contactformulier zodat een medewerker van Qii je kan helpen.

Verhuurprocedure

Na de eerste toewijzing kan je, indien je voldoet aan de huurvoorwaarden, een woning huren. Over de sleuteloverdracht word je seperaat geïnformeerd. 

We maken gebruik van een toewijzingsmodule die toeziet op het naleven van de juiste toewijzingscriteria per woning. De toewijzingsmodule selecteert random kandidaten die voldoen aan de inkomenscriteria. Indien meerdere huurders gelijke voorkeur voor een woning hebben gegeven én voldoen aan de inkomenstoets, wordt er door de toewijzingsmodule random geloot welke kandidaat (als eerste) de woning krijgt toegewezen. Dit is dus een willekeurige loting verricht door de toewijzingsmodule. 

Nee, je kunt geen optie nemen. Je krijgt van ons een optie op een woning aangeboden. Dit gebeurt via e-mail nadat je jouw inschrijving hebt voltooid inclusief de aanlevering van alle benodigde documenten. Wij gaan vervolgens jouw gegevens beoordelen. Zijn deze akkoord, dan hopen we je een huurovereenkomst voor een woning van één van jouw voorkeuren te kunnen aanbieden.

Wij proberen om binnen drie werkdagen na de sluiting van de inschrijfmogelijkheid te laten weten of we een woning (voorlopig) aan jou kunnen toewijzen. 

Indien je een woning hebt toegewezen gekregen, maar nog geen huurovereenkomst hebt getekend dan kun je de toegewezen woning alsnog afwijzen. Heb je echter de de huurovereenkomst getekend dan kun je niet meer kosteloos de woning annuleren en verzoeken wij contact op te nemen met de verhuurmakelaar.

De woningen die in het middenhuur of sociale segment vallen, gaan later in het voorjaar van 2024 in verhuur. We houden je hierover via de nieuwsbrief op de hoogte. Ook of en welke specifieke voorwaarden er hangen aan de huur van een woning in dit segment, wordt later in de nieuwsbrief benoemd.

Er zijn geen vragen gevonden.